Oldalak

2004. november 7.

II. wok vb: a jamaikai bobcsapat a németek ellen

Kapornaki Anikó, 2004. 03. 05

Aki azt hiszi, hogy a németeknek nincs humoruk, az még nem látott wok vb-t. Stefan Raab találmányának most rendezték a második világbajnokságát, ezúttal egy osztrák bobpályán. Majdnem nyert a jamaikai bobcsapat, de végül senki sem égett le a forró hangulatú eseményen. Tévés siker humorbombákkal.


Szent Wokusz, azaz Stefan RaabStefan Raab a németországi televíziózás fenegyereke. A TV Total műsorvezetője híres vad ötleteiről. A wokozás alapgondolata a fáma szerint onnan származik, hogy Raab Thomas Gottschalk Fogadjunk! műsorának vendégeként, élő adásban vállalta, hogy ha elveszti a fogadást, akkor a winterbergi bobpályán végigmegy egy wokkal a feneke alatt. Természetesen vesztett, így lett ő a wok, mint télisport feltalálója.

Az első versenyt (amit némi birodalmi fennhanggal egyből világbajnokságként hirdettek) 2003. november 6-án rendezték a németországi Winterbergben. A ProSieben csatornát dícséri, hogy felkarolták az őrült ötletet, és élő adásban, megfelelő csinnadratta közepette eresztették a bobcsatornába a germán sport-, pop-, és televíziós élet krémjét.

Bár a versenyt az Eurosport egyik német kommentátora vezette, nem véres küzdelem folyt a wokokban, hanem amolyan összenépi bulizás. Akkor az egyes wokok versenyében a sportág feltalálója és technikai fejlesztője, Stefan Raab bizonyult a legjobbnak a Kelly Family legsportosabb tagja, Joey Kelly előtt. A négyes wokok között pedig a Sasha nevű énekes új bandája, a Dick Brave and the Backbeats jutott le leggyorsabban.

II. wok vb: A revansA versenyre a helyszínen tízezren, a képernyők előtt több tízmillióan voltak kiváncsiak. Az első wok vb nézettsége láttán a ProSieben is lelkesen támogatta a folytatást. A pán-európai eszme jegyében ezúttal az ausztria Innsbruck bobpályája volt a vb helyszíne, 2004. március 4-én este. Az érdeklődés itt sem volt kisebb, több mint nyolcezer jegyet adtak el. Az eseményt ismét élőben közvetítette a ProSieben, és a programot nézve ismét meg kellett állapítanunk, hogy valamit nagyon tudnak a németeket.

Minden megvolt, ami egy sportközvetítéshez kell, rengeteg kamera, a pálya teljes vonalán, interjúk a startnál és a célban, lassítások, videó analizálás és még valami: fergeteges humorbombák. A magyar élő műsorokban megszokott butuska műsorvezetőnők (lásd a kategória klasszikusa, Görög Zita) helyett olyanokra bízták a feladatot, akik élő adásban is feltalálják magukat. Rendhagyó beszámolónkban az ő aranyköpéseik is helyet kapnak.



Raabék egy négyeswokkalAhogy tavaly is, idén is két kategóriában versenyeztek a vb résztvevői: egyesben és négyesben. A selejtezőben tizenegy kvartett és tizenegy bátor egyéniség bízta az életét a bádog serpenyőkre és a jószerencsére. A négyesek mezőnyéből öt csapat jutott a döntőbe, többek között a jamaikaiak. Igen, igen, Stefan Raabék is látták a Jég veled című Walt Disney filmet, amely híressé tette az olimpiai résztvevő jamaikai bobosokat. Mivel 2006-ban, a torinoi téli olimpián is szeretnének rajthoz állni, szponzoruk azonban még nem igen akadt, így kihasználták a reklámlehetőséget, és eljöttek wokozni egyet. Wokban jobban szerepeltek, ők jutottak elsőként a döntőbe. A Stefan Raab által kormányzott TV Total csapata a tavalyi versenyhez hasonlóan bukott, így ők csak a pálya széléről nézhették a finálét.

'MarcelMég náluk is gyatrább teljesítmény nyújtott az Austria team, amelyben olyan hírességek ültek össze, mint DJ Ötzi, a sógorok hírhedten gyatra lemezlovasa/énekese, valamint a helyi Noszály Sasa, Marcel. Oli Pocher, aki a startnál látta el a mókamester szerepét megkérte a nézőket, hogy ne dobáljanak rózsákat a Nagy Ő-nek, a célban pedig megkérdezték tőle, hogy „kielégítőnek” találta-e a teljesítményét. Mivel tökutolsók lettek, Marcelnak sok oka volt az örömre. Néhányan védelmére is keltek, mondván, mindenki követhet el hibákat. „De tizenhárom héten át?” – jött a válasz, amelyből kiderült, ott is legalább olyan sikere volt a Nagy Ő-nek, mint a mi Noszályunknak egy határral arrébb.

Az ötös döntőbe az utolsó helyen a ProSieben négyese jutott. A fináléban aztán fordult a kocka. A Reggie-bombának nem jött ki jól a csúszás, a Pro7-esek pedig szinte tökéletes pályát írtak le, így az 5. helyről a világbajnoki címig jutottak. A csapatban szerepelt Joey Kelly, a tavalyi egyéni ezüstérmes és Ralf Zacherl A ProSieben sztárszakácsa, aki ha más minőségben is, de jó ismerőse a wokoknak.

Georg Hackl, a csúszómesterAz egyesek mezőnyében a fő kérdés az volt, hogy sikerül-e letaszítani Szt. Wokuszt a trónjáról? Raab legnagyobb ellenfelének Joey Kelly és Georg Hackl, a szánkózás Schumachere számított. Hackl saját sportágában háromszoros olimpiai (1990, 1994, 1998) és háromszoros világbajnok (1989, 1990, 1997), híres a győzni akarásáról. Bár a wok alakja némileg eltér a szánkóétól, mindkettőt bobpályán használják, így Raab méltán tartott az olimpikontól. A selejtezőben olyan „nagyságokat láthattunk még, mint Thomas Anders. Oli Pocher az agyonszoláriumozott Thomas startja előtt elmondta, hogy Dieter Bohlen felhívta, hogy ha Thomas Anders nem nyer, akkor újra összeáll a Modern Talking. Oli érthető módon őrülten bíztatta Anders-t, aki inkább a stíluspontokra hajtott, mivel szinte végig a menetiránynak háttal siklott le a pályán. Előzetesen több induló is protestált, hogy súlycsoportokat kellene létrehozni, mert a 65 kg-os popcsillagocskák nehezen veszik föl a versenyt a 110 kg-os monsztrumokkal egy olyan pályán, ahol súly gyorsítja a wokokat. DJ Ötzi azonban bebizonyította, hogy a súly nem minden, mivel bátortalan próbálkozása alatt karjával végig fékezett, így az utolsók között végzett, hiába nyom többet egy mázsánál.

A 2004-es és a 2003-as világbajnokAhogy az várható volt, Georg Hackl, a szánkó ördöge, Joey Kelly, a Kelly Family Sportsmanje, és a sportág ősatyja jutott a döntőbe. Harmadik pozíciója miatt Raab meg is kapta a magáét a startnál Oli Pochertől: „Te vagy a wok Oli Kahnja”, a München kapusának Real Madrid elleni potyagóljára utalva.

Georg Hackl nagyon komolyan vette a felkészülést, és mivel a szabályok nem tiltották a wok melegítését, ő feltette a tűzre a sporteszközt, vagyis egy perzselővel melegítette a wokját, hogy jobban csússzon. A sportág nemzetközi szervezetének, a World Wok Unionnak az elnöke, Stefan Raab persze már a szabálymódosításon gondolkodik, de most kénytelen volt fejet hajtani a 37 éves olimpikon technikai tudása előtt. Így 2004-ben új világbajnokot avattak az egyesben is. A végső sorrend: 1. Georg Hackl, 2. Joey Kelly, 3. Stefan Raab.

Az eredmény méginkább azt valószínűsíti, hogy záros határidőn belül újra világbajnokságot rendeznek majd. A hírek szerint a kiszemelt ország Svájc.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése