Oldalak

2004. augusztus 10.

A zene tett minket összetartozóvá

(Interjú Joeyval a t.akt magazinban, 2004. augusztus 3.)

A Kelly Familyt mindenki ismeri. Néhányan fintorognak, ha abeszélgetés az együttesre terelődik. Mások szeretik a zenét, mióta először látták a családot egy sétálóutcában énekelni. Mostanra Kellyék nagy stadionokban játszanak. Türingiában az Altenburgi Kastélyünnepen léptek fel, most jelent meg a "Homerun" című albumuk. Munkatársunk, ThoBe a zenész és maratonifutó Joey Kellyvelbeszélgetett.

Az első kislemezetek, a Flip a coin tényleg rockos, mégis csak a slágerlisták alsó részében kötött ki. Volt ezzel kapcsolatban egy kisaggódalom a bandán belül?
Van másik kérdésed?

A "Blood" a második single. Hogyan keletkezett a dal?
Jimmy ismerte China Keitetsi "Elvették az anyámat és fegyvert adtakhelyette" című könyvét, amiben a saját saját életének arról arészéről ír, amit gyermekkatonaként töltött el. A történet megihletteJimmyt, továbbvitte az alapdallamot és erre írta a szöveget.

Miért dupla-CD? Nem lett volna gazdaságosabb egy jól összeválogatott dalokat tartalmazó CD?
Az embereknek, akik megveszik ezt az albumot, egy euróval sem kell többet fizetniük. Először egy CD lett volna, de aztán észrevettük, hogy zeneileg két iránya van. Tehát van egy CD a könnyebb zenével és egy másik rockos hangzással.

Mindkét kislemez a "Run" CD-ről van, nem engedtek utat a nyugodtabb, igazán jazzes hangzású "Home"-daloknak?
Nem követünk semmilyen divatot és egyszerűen szarunk arra, hogy egy vagy több lemezt adunk-e el. Az idők folyamán eleget kerestünk ahhoz, hogy mindig jól tudjunk élni. A Kelly Family nem a slágerlistáknak zenél, hanem mert ezt szeretjük csinálni. Semmi közünk az egész hazug médiapop-világhoz. A banda már 30 éve létezik, ezidő alatt megéltünk jó és nehéz időket is. Annyira összetartozóvá tett minket a zene, hogy még 10-20 év múlva is együtt zenélhetünk.

A "Walking"-gal simán felléphetnétek egy jazzfesztiválon, mégis majdnem minden nap a Phantasialandben vagytok. Miért?
Az öcsém, Angelo nagy jazz-rajongó, és más néven játszik egy jazzbandában is, fesztiválokon is fellépnek. Mi, a család többi tagja kevés jazzt hallgatunk, de hagytunk magunkat befolyásolni Angelo jazzszeretetétől. A Phantasialandról annyit: nyárra szükségünk volt egy helyre, ahol mindennap játszhatunk. Mivel felvételeket akarunk készíteni, hogy - valószínűleg jövőre - kiadhassunk egy Live-albumot, nagyon jól jött nekünk ez a szabadidőpark Köln közelében. Estére mindenki hazamehet a családjához. Az a szép, hogy az embereknek nem kell külön belépőt fizetniük. Aki már úgyis itt van, meghallgathatja a zenénket is.

Ki hallgatja ma a Kelly Familyt?
Fogalmam sincs. Nem nagyon gondolkodunk ezen. Nem üzletemberekvagyunk, hanem zenészek.

Mit vársz a "Homerun"-tól? Hódítsa meg a slágerlistákat?
Szarok erre. Az emberek felírhatják a CD-ket. A zenészek így is túl sokat keresnek. A bandáknak az élő fellépésekből kellene megélniük, nem az eladott lemezekből. Ezáltal megtisztulna a piac, és ez az egész kommersz szarság elindulna lefelé a lejtőn. A zeneiparnak el kell véreznie.

Melyik együttes/énekes számodra minden idők legnagyobbja?
Sok van. De már évek óta csodálom Bruce Springsteent.

/Magyarra fordította: GabyKelly/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése